Publiceret 10. nov. 2020

Dansk energi: Grøn omstilling afhænger af data og digitalisering

Dansk Energi: Reportage fra konference om grøn digitalisering: Fremadrettet regulering af elnetselskaber skal understøtte og ikke straffe nødvendig automatisering og fleksibilitet.

Udklip

"Udnyttelse af data fra elforbrug og VE-producenter er den lim, der kan få omstillingen af det globale energisystem fra fossil til vedvarende energi til at hænge sammen praktisk og økonomisk.

– Vi skal omstille og dekarbonisere hele det globale energisystem – hurtigt. Elektricitet er omdrejningspunktet, fastslår professor og ekspert i energisystemer, Marc O’Malley fra University College Dublin i Irland.

– Data er limen, der kan binde omstillingen sammen, tilføjer han på en delvis virtuel konference, der blev afviklet tirsdag under titlen ’Green Digitalization 2020’ fra EWII’s hovedkontor i Kolding.

Med målet fra FN’s klimaaftale i Paris om at holde den globale temperaturstigning på 1½-2 grader er der pres på hele det globale energisystem – herunder det danske – for en hurtig omstilling."

Sådan skriver Dansk Energi i en reportage fra den internationale Green Digitalization, der blev afholdt den 10. november 2020.

124815534 1054262725050379 6949427966174853161 N

"For en anden oplægsholder, viceadm. direktør Anders Stouge fra Dansk Energi, er elektrificering, digitalisering og decentralisering globale makrotrends, der spiller afgørende ind på bestræbelserne for at reducere Danmarks udledninger af drivhusgasser med 70 procent i 2020 og gøre os til et CO2-neutralt samfund senest i 2050.

Digitalisering af netplanlægning og netdrift med involvering af forecasts er i stigende grad en del af elnetselskabernes dagligdag, men også forbruget skal aktiveres.

Allerede nu er der klare tegn på, at mange flere forbrugsenheder vil interagere med elnettet samtidig med, at de kan kommunikere via internettet. Det gælder for eksempel elbiler, små og store varmepumper og et enormt antal apparater på virksomheder og ude i hjemmene.

– Vi skal udnytte alle de data, energisektoren ligger inde med og får i fremtiden, siger Anders Stouge og peger på, at elnetselskabernes mange typer af måledata skal kunne udnyttes af aggregatorer, så de kan levere og blive belønnet for fleksibilitet."

Læs den fulde artikel på danskenergi.dk