Publiceret 18. nov. 2019

EnergiWatch 15. november: "Vindmøller stoppes stadig oftere"

EnergiWatch bragte 15. november en artikel fra Ingeniøren, der satte fokus på behovet for større balance mellem produktionen af bæredygtig energi og det danske elforbrug.

Colourbox Aau Topbanner

"Lørdag 26. oktober skete det igen: Danske vindmøller og termiske kraftværker blev mod betaling stoppet, for at nordtyske vindmøller kunne køre videre, skriver Ingeniøren.

Hvad vindmøllerne angik, svarede den såkaldte specialregulering til, at to havmølleparker a 400 MW blev stoppet i fire timer, har vindmøllebranchens forening, Wind Denmark, beregnet for Ingeniøren.

Den slags regulering er et voksende fænomen i Danmark, og ifølge Wind Denmarks vurdering bliver vindkraftens andel af specialreguleringen bare større og større, fordi vindkraft udgør en større og større del af elproduktionen i Danmark:

"Vindmøllerne kunne i stedet have produceret grøn strøm til fjernvarmen eller til transportformål, hvis vi var kommet længere med elektrificeringen og den sektorkobling, som er så afgørende for den grønne omstilling," siger elmarkedschef Søren Klinge fra Wind Denmark.

Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet kalder det en helt uholdbar situation, hvis vi bliver tvunget til at eksportere så meget:

"Alle andre lande rundt om os udbygger også med vindkraft, og derfor kommer der maksimalt pres på transmissionsforbindelserne. Vi sætter derfor os selv i en utrolig sårbar situation, samtidig med at det er dårligt for samfundsøkonomien, at vi ikke udnytter den vindkraft, vi allerede har betalt for," siger han til Ingeniøren.

> Læs hele artiklen på EnergiWatch.dk