Publiceret 04. jan. 2021

2021 sætter turbo på brugen af overskudsvarme

Nye Regler for afgifter og administration af overskudsvarme betyder, at det bliver rentabelt for virksomheder selv at genbruge den eller sælge overskudsvarmen til fjernvarmenettet. Hør DR - P¤ Syds tema om overskudsvarme og mød bl.a. DTU's Henrik Madsen, Danfoss' Torben Funder-Kristensen og Coops klimachef Peter Svendsen.

Fjernvarme

I fremtiden bliver mange danske boliger opvarmet med overskudsvarme fra fx det lokale supermarkeds køleanlæg eller industrivirksomheder. Et enigt folketing har med klimaaftalen fjernet overskudsvarmeafgifter og tunge afrapporteringskrav, så det nu bliver rentabelt for virksomheder at sende overskudsvarme fra køleanlæg til det lokale fjernvarmenet eller selv bruge varmen.

Lovændringen trådte i kraft 1. januar 2021, og den kommer til at få en enorm betydning for Danmarks ambition om at reducere CO2 med 70% i 2030, siger professor på DTU Compute og projektleder for smart energy-projektet CITIES Henrik Madsen til P4 Syd:

– Overskudsvarme har et kæmpe potentiale. Og det er noget, som vi kan gøre relativt hurtigt. Vi vil fx kunne opvarme 200.000 husstande med overskudsvarme, og det svarer til knapt 10 procent af alle husstande i Danmark.

Læs den fulde artikel på smart-cities-centre.org